!!Main Mata Kat Sini

Monday, July 11, 2016

RAYA 2016

Assalamualaikum

Rasanya dah 3 kali raya persamaan 3 tahun  tak update blog cerita pasal raya nie..
Nanti nak update throwback raya yang sebelum nie lah..
Rugi tak update.. (ontah bila nak update) he3x
Blog nie lah satu2nya simpanan coretan kita di masa kelak nnti.(boleh suh cucu cicit baca)


Tahun nie raya jatuh pada hari rabu&khamis ,
Jumaat tu Alhamdulilah dapat lah cuti peristiwa
Lama ooo dapat cuti...

Raya tahun nie masih di Kg. Melaka (tahun depan pakmertua dah bg hint belah dye plak) 
Hint pak mertua tu smpai hari ni trauma lagi..
pikir mcm mana lah keadaan anak bongsu nie raya belah mertua...
(walaupun lama lagi..nervous dye smpai hari ni tak habis2 lagi) hehehe
"padahal makpakmertua punya lah baik layan mcm itew anak bongsu jgk"eceh..hehe

Okay bercerita pasal raya. Di sebabkan tahun nie Abg3 semua raya belah melaka.
So tahun ni accuatly dah di tetapkan tema colour baju raya Warna Merah..

Tapi di hari kejadian boleh lah nilai sendiri pada gambar di bawah, mengikut tema ke idok..


Hok mana yang degil tak ikut tema nie.. Terkena kat batang idung sendiri (pakai marron) n along kita pakai (purple) hahaha dogil ni tak dogar cakap.. :p

Okay kita nak belanja gambar lagi lah...

Gambar di bawah wajib di buat awal2 pagi raya 


( SALAM MINTA AMPUN MAAF)


Menantu mak (alolo manja lak laki den nie) tahun lepas salam mak mertua sampai nangis..tahun nie tak nangis pula..hehehe :p

 


Gambar yien pula  salam en.husband (banyak sangt dosa nie)huhu
Minta maaf husband,andai tersalah kata,tekasar bahasa,tercuit hati,ternakal mata, ampun maaf di pinta,halal kan makan minum sayang... 
(jadikan daku bidadari syurga mu)Amin


Selamat Hari Raya Mak., 
Minta Maaf MAK, segala dosa yien dari kecil hingga dah bergelar isteri nie.. 
Halal kan makan minum yien,
Terima kasih mak atas segalanya..Mak banyak membantu yien dan sentiasa manjakan yien dengan sepenuhnya.... Adik Sayang mak (alamak tiba2 rasa nak nangis)



Masih bermaaf-maafan.. tapi kali ni anak buah pula salam kita... 
(Sebelum salam dye tanya dulu ada duit raya ke idok)


Okay selesai bermaaf-maaf 
Sesi seterusnya dari keluarga kami,
Pergi menziarahi kubur atok moyang kita
(Pic di kubur tak ambil)

Selepas Menziarahi kubur teruskan Perjalanan Raya ke rumah sanak Saudara...

Layan kan gambar seterusnya





Ini kampung Wan Anjang (kg dye masih mengekalkan kekampungan) cantik tau umah dye..
Kg nenek kita semua dah batu "tak rasa suasana kg sngat" hehe

Seterusnya bergerak ke rumah Wan Bedah
Kg Wan bedah betul depan Pantai..
So kita photoshop dekat pantai lah...
pic Along sekeluarga
pic Angah Sekeluarga

Pic Akak itew

Pic tuan empunya blog nie.. :)


Dan seterusnya beraya di rumah Mak long Yah (sebelah umah nenek itew)
kita bergambar di sebelah pepohon bunga kertas..baru lah cantik banground dye..




Selesai Beraya balik rumah tunggu tetamu pula datang beraya kat rumah kami.
yang laki-laki masing cari bantal..opss..
yang hok tino nie.. paksa mata tu bertahan smpai ke malam.. 
(takda maknanye..kalau dah tertido tido jgk lah) hehehe



Di bawah yien share sikit pic kelam kabut raya ke-2 (tak bawa baju raya)
bukan tak bawa baju raya tapi mmg takda pun baju utk raya ke-2
kasut raya pun hilang seketika..huhu






Kalau ada jarum yang patah, Jangan disimpan di dalam peti,
Kalau ada silap dan salah, Jangan simpan di dalam hati


Tahun nie first time tak dapat duit raya tau..
So tahun depan insyallah kita raya (kumpul duit raya anak pula) =p

Raya..raya..rayaa... 
(anak bongsu mak dan cucu sulung mak)

Selamat Hari Raya Semua..
Ampun Maaf di Pinta.







Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

Tuesday, July 5, 2016

Alhamdulilah Dapat TETAP 15/2/2016

Assalamualaikum

Seperti mood di catatan
Rezeki dari Allah semoga semuanya berjalan dengan lancar

Penantian selama 2011-2015 (4tahun) yien bekerja di UPM
Setiap hujung tahun bertabah menunggu surat dari pej.Pendaftar
apa status yien tahun seterusnya...masih di sambung kontrak atau tidak
mood bercampur bauh (rasa dah tak nak wat kerja bila akhir2 tahun) ;(

Tapi tanggal nyer 15/2/2016 yien telah menerima surat mengatakan 
((yien telah dilantik ke jawatan Tetap))Alhamdulilah...

setelah itu semua memberi ucapan tahniah dapat tetap..tp takziah sbb di tempatkan di Pej.Pendaftar
Terkezut jgk lah terpilih bertugas di Pej.Pendaftar..
Yang dulu nye kalau nk masuk Pejabat Pendaftar.
cek pakai kasut tutup tak..pakai kad staf tak..
cuakk habis lah kalau nak pergi Pej. Pendaftar

Tapi Alhamdulilah..first lapor diri..
Kawan2 di pendaftar...pergggggghhh terbaik sngttttttt

Ingat amik masa dalam sebulan dua bulan nak suaikan diri dekat opis baru
ini tak sampai seminggu mulut yien dah boleh di dengar dari tingkat atas lah..hahaha


Di bawah yien share kakitangan pej.pendaftar yang dulu kalanya yien seram2 sejuk
nak berurusan dengan dorang... pAdahalllllllll...

dorang nie sempoiiiii... ;-p
Tapi bos3 agak tegas lah disitu..hehe

ini pic semasa bos semua attend metting

attend ceramah..sebab nakal sangat kan..hah dengar ceramah terasa insaf sikit :)


sempat lagi nak siap kan bekal utuk balik nnti goreng terus ngap.


ini pic bila ramai cuti..tinggal lah kami yang staf baru nie.. :)


Okay itu jer nak cite simpan untuk cucu cicit baca blog nenek dye dulu becok :)


Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

Tuesday, January 19, 2016

Petua Cepat Hamil

Petuanya :



1. Ambil segenggam kacang hijau.

2. Rendam kacang hijau itu selama 2 hari
    (sampai tumbuh ekor anak tauge kira-kira panjang ekor itu
    menjadi 2 kali panjangnye kepala tauge).
    Air rendaman tu hendaklah sama aras dengan kacang  hijau
   (bagi kacang tu tenggelam dalam air).

3. Tutup bekas tu (kalau nak mudah, rendam guna periuk)

4. Bila dah jadi anak tauge, cuci dan buang kulit hijau yang ada
   (kulit kacang hijau)

5. Rebus tauge itu dengan 2 gelas air kira-kira dalam
   15 minit dengan api sederhana.

6. Apabila air rebusan itu dah tinggal jadi separuh.
    Tapis & ambil air rebusan yang tinggal (kira-kira dalam segelas).

7. Minum air rebusan itu tiap-tiap pagi bermula dari 1st period sampai waktu subur.

Menurut pengamal petua ini, mereka cuma mengamalkan petua ini sebulan saja.
Lepas sebulan amal, dengan izin Allah dia mengandung, katanya.

Kalau malas sangat.. Makan Tauge sahaja..Lagi bagus taugeh yang buat sendiri sebab segar.

Kepada mereka yang inginkan anak, cubalah amalkan petua ini.
 kalo dh malas nk wat tauge sendiri beli je la yg dh ada kt kedai...
Cuba amalkan dan tawakal pada Allah. Doa banyak-banyak.
Semoga dipercepat menimang cahaya mata.



Note untuk diri sendiri (^_^)
Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

Thursday, January 7, 2016

Entry Pertama Pada Tahun 2016 (Archives)

Assalamualaikum

Hai awak..awak...and awak...

Wahhh.. tiba2 nak intai blog nie..
Lama nyer tak update...

Tak yah nak taip banyak2..
Tengok jerk (Archives) yien kat bawah nie
dari Tahun 2011- Tahun 2015

Amboi Tahun 2011 : Semangat nyer up entry (208 entry) 
makin tahun makin merundum

Berbanding Tahun 2015 (10 entry sahaja)
sejak2 ada instagram (iryien) nie... terus tak pandang blog..
Follow yerh instagram yien.he3x


Sekarang nk upload pic pun hanya drag pic jer..canggih2(baru tahu) huhuhu

oKay itu sahaja intro bagi Entry pertama Pada tahun 2016.
Tahun 2016 nie tak tahu lah berapa archives yang nk di rekod..
Semoga tabah lah diri menyimpan kenangan di blog nie... :)

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien