Monday, August 8, 2011

Berus Periuk Menjadi Bunga Api (Sangat Jimat)

Jimat ku bertempat walaupun dapat Bonus dari Kerajaan

Aktivit Hari Raya bg Umat Islam....
Mestilah bertambah meriah jika ada
MERCUN DAN BUNGA API kan..kan..kan

Adik2,akak,abang, Ingat tak kata nenek kita!!
Bila Kita Bakar mercun.. "Cucu jangan Bakar Duit"

So untuk berjimat dan terselamat , juga memeriah kan keadaan
Main lah bunga api kelawar Modal hanya 00.50 sen sahaja..

Bahan-Bahan untuk Bunga Api Klawar

   1) Berus Periuk 50 sen
 

2) Benang "Amik kat almari mak"


 3) Lilin "Amik kat Laci dapur"

Cara-cara bermain dengan bunga api ini :

1) Ikat kan berus periuk dekat tali benang

2) Bakar kan sikit hujung berus tu mengunakan lilin

3) Panjang kan tangan anda, dan pusingkan tangan anda 360 darjah

Lihat hasil nya, sangat cantik dan menarik

SELAMAT MENCUBA


Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

40 comments:

|shaheila| said...

cantik :)

ayasama said...

pernah main masa kat hostel 2 taun lepas..
tapi kitorg pakai dawai, sbb takut benang putus n t'campak kat tempat x sepatutnya..>.<

SoLy SoLicious said...

xpenah dgr..tp mcm menarik aje.. yien penah buat ke?

i'm ezza haniza said...

pehhhhhhhhhhhhhh....meriah ni yien ! hihihi...space dpan umah ezza limited..jap lagi , ade yang g umah jiran bunga api ni..haahaha

☀ Izzaty Hedry☀ said...

btol ka ni yien ??.. jgn smpai zaty buat jari hilang sudah la ..=.=

Aku Ibu Muda said...

1st time tengok :)

Ujang9897 said...

yezza....bunga api yg paling jimat dan cantik..


bukan 50sen la.., dah naik harga

ir yien 9897 said...

SoLy SoLicious : yien ngn adik beradik suka main benda nie lah yunk.. cantik sangat :)

ir yien 9897 said...

☀ Izzaty Hedry☀

sangat tak membahaya kan pun.. kena api dia pun tak sakit :)
try lah yerh :)

flowers said...

wahhhh...resepi tbaru..bleh cuba..^_^

Green Apple said...

ingat resepi kueh raya... hehe

Afikah Aziz said...

woaaaa sangat cantik,yien pnh buat ke,eh yien terima kasih sudi follow,ika dh follow yien cube cari hehe,dah lame dh kot sampai dh terkebelakang dh nama huhu

ir yien 9897 said...

Afikah Aziz :

yien dah pernah main :)
cantik sangat taw...
Thankz yerh jejak blog yien kali ker 134657 kali :)

Finaz Jaafar said...

1st time kut dgr..haihhh klo buat ni tk kena tgkap kan??hehhee

ir yien 9897 said...

bunga api nie sangat tak membahayakan lah yunk..hehhehe

~NiZa Maksit~ said...

tringin try balik kg nnt! hehehe

Mimie. said...

waahhhh.betul ke ni?cantekkk.tak bahaya ke?kekeke

ila said...

wah cantik dan menarikk..

tp nk cari tali plk..huhu

Ini Kisah Tia said...

huish , ada pulak .. macam-macam ..yang penting , jaga diri . dah masuk berita orang kena mercun masuk sepital ..

H.J said...

jadi ke macam tu??tak pernah try agi tu

cheqwa said...

cantiknyeeeee..nak try lah,bagi nenek maen ni bes nih..muehehe..eh,xbahaya ea? ^_^

ubi said...

menjadi ke ni?..cantik!

Ieka Luvika said...

yien,last akak main bungai api berus periuk ni raya tahun lepas..heee ;)

chiLleD...!! said...

wah..kreatif..cra baru ni..leh cuba t..hehe

Fikri said...

Aa.. dh pnah try. Tp men lek lok. Jgn smpai trbakar umah org.

Far8 budak baik said...

boleh percaya ke ni..
tak meletup ker..
kang beraya dalam hospital
abru tahu..
hahahahaha...

Rtp Farra Arisha said...

yup, hasilnya pun cantik kan ;)

Bigdaddyz said...

haha...silap2 boleh terbakar rumah ni...

ir yien 9897 said...

dia tak meletop..
kena api dia pun tak sakit..

polis tgk pun,mesti nk join sama :)

ir yien 9897 said...

Ieka Luvika : akk penah main yerh..

raya tahun nie kita main sama :)

izfanora said...

yeke jd cmnie? cam gempak jer..

Isteri Encek Bard said...

wah yien cantinyer... leh test nie

aiman said...

cantik.. tp tak berani la diri ni.. xde cop sirim.. hehe

Hiddy Asri said...

Betul ke ni? kang jadi lain plak..Sy x nk kuar kt paper metro!

ejulz said...

biar betul? cantik?

AnAk dEneSor said...

wah..kreatif..hikhik..nk cuba la

ir yien 9897 said...

aiman : napa tak berani..

tak bahaya pun..kne api tu tk sakit :)

ir yien 9897 said...

Hiddy Asri : hahahaha..

kaluar harian metro baru famous :)
jgn icau lh kak... :)
tak bahaya pn :)

Syafiq Mokhtar said...

haha kecik2 dulu selalu main..api dia lagi cantik dari bunga api.. tapi menakut kan kalo hayun tangan mcm org gile..hahaha

ir yien 9897 said...

hahahaha.. sangat menarikk..
bunga api terbesar dan murah :)