Thursday, July 7, 2011

Hukum Model Muslimah


Hati di seru untuk search google
"Hukum Model Muslimah,"

Coz semalam yien sebuk melihat model tudung tren skrang,
(taknak mention nama) korang sendiri conform dah tahu

Bila di godek pasal hukum,

Wanita tidak di benar kan pakai pakaian yang berwarna dan
cantik "mean yang boleh menampak kan bentuk badan,"
Di larang memakai sebarang make-up
Semua yang ada pada diri wanita hanya untuk suami

Baca lah hukumhukum nya :

Hukum wanita muslimah menjadi model busana muslimah dan fesyen tudung yang semakin terbuka dan berleluasa di dalam majalah berunsurkan Islam seolah-olah perkara tersebut dibenarkan syara’ kerana tiada mufti atau fatwa di Malaysia yang memberi hukum terhadapnya? Lebih-lebih lagi model muslimah tersebut memakai ‘make-up’ atau tabarruj yang jelas seperti lipstik dan sebagainya. Apakah hukum menjadi model tersebut dan hukum bertabarruj untuk tontonan umum

Jawapan dari ustad :

Bermaksud: “dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka


Syarat-syarat umum sesuatu fesyen ataupun busana itu menepati hukum syara’
1.    tidak ketat sehingga menampakkan bentuk badan
2.    tidak nipis
3.    tudung hendaklah melepasi paras dada
4.    tidak diperagakan dengan digaya-gayakan di hadapan
       ajnabi seperti catwalk dalam peragaan fesyen 
       walaupun dikatakan ia menutup aurat
5.    tidak berhias dan bersolek seperti tabarruj jahiliyyah


Disediakan oleh:
Ustaz Zamri Hashim
Sekretariat MUIS

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

16 comments:

cheqwa said...

nice entry!batul,kita kena tau hukum2 jugak untuk memperagakan naju muslimah tu.. ;D

kotak bulat said...

perkara yg sellu kita abaikan..nice sharing.. :)

[sutera kasih] said...

thanks kongsi peringatan mcm ni :)

fiq. said...

perlu disebar2kan, sebab sekarang perempuan mmg terikot2 dengan model2 tudung yang cun2 tu...
hurm, bukanlah jeles kan...

~syue syada~ said...

betullah kan.... hurm..

aiEz said...

fesyen berpada2...wanita banyak benda yg kena pelihara dan jaga...

Iris said...

fesyen tudung skrg pelik2

Nurfarahetika said...

i like this post. nak share boleh?

fifianggun said...

suka entry ni,,insyaallah,,fifi cuba akan perbaiki diri

ir yien 9897 said...

Nurfarahetika :

sila lah copy,, bak kata ustazah norbaiyah,, tiru benda yang baik takpa .. :)

ir yien 9897 said...

fifianggun :

insyallah akan terbuka pintu hati manis kamu yunk :)

tamlegend said...

sekarang ni ramai gak y pakai tudung dah mcm unta...ada bonggol2 lak...y lg tak tahan tu, tudungnya mcm biskut. kejap ada, kejap takde...

ir yien 9897 said...

eh2..tak moh lah marah2

nangis karang..hehehe

Isteri Encek Bard said...

thank you dik sebab sharing ilmu ini....

fyna said...

erk...
nice entry dear.
:)

Adzriel AB said...

http://adzriel.blogspot.com/2011/07/10-julai-sentiasa-diingatanku.html