Sunday, June 21, 2015

Alhamdulilah Interview SPA..

Assalamualaikum semua,, :)




Mcam biasa bila ada mood baru lah nk buka blog..
Pastu pikir kali nie nak simpan kenangan apa pula kat Blog..

Okay teruskan al-kisah pertama kali dapat interview SPA
Sapa tak tahu itu SPA ???
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (baru search goggle cari maksud) hehe

Kisah nyer... 

Pengalaman pertama.. 

Jawab exam on9 start 8.00 MlM
Ada 3 scop soalan.... Soalan paling stress soalan Matematik
mencabar minda sungguh..mujur releks ada suami addmath & math dapat A1 (bangga seminit)
kawan siap pm inbox FB minta jawapan.. huhuhu main tpu itu normal :)

Pengalaman kedua..

Dapat surat dan emel dari SPA..
interview pada  1/6/2015
paling mengejut kan .. Waktu interview MALAM 
..tapi pada hari kejadian staf SPA call suh datang petang..
Memang tak dapat lah makcik nk kluar office..

then staf tu tanya... mkcik ni kerja mana?
makcik jawap lah kerja UPM,, 
owh UPM mmg susah nak kluar erk!!?krik..krik..

Makcik pun tetap datang malam .. sunyi sepi jer dewan interview nie...



Nampak sunyi sangat..mujur ada asbend teman..

okay dan senarai yang hadir pada malam tu 
hanya lah 2 orang...

Mula2 malu lak rasa sbb dua orang jerk..
mujur panel dye cantik2 manis.. sejuk mata memandang..
Alhamdulilah tidak perlu menunggu lama..

Soalan pertama  tanye kenapa nak kerja kerajaan ???


sebab nak wat pinjam loan (salah)
sebab nak duit bersara (Salah)

jawapan nyer: Tidak dapat dinafikan bahawa berkerja di sektor awam ini memberikan jaminan masa depan buat saya dan juga keluarga saya. Biarlah orang berkata ”kerja kerajaan ini gaji sikit je” tetapi bagi saya, terjamin masa depan. Tidak ada risiko dibuang kerja jika berlaku kegawatan ekonomi seperti yang berlaku di sektor swasta kini.

Soalan lain pandai2 lah korang search goggle.. banyak yang sama...(^_^)


Kalau nak tahu pengalaman interview yien di tempat lain leh klik 



Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

2 comments:

Puteri Beribiru said...

uhuhuhu..
interview malam mesti kurang nervous kan?sebab suasana lain dan lebih relax maybe..huhu
by the way, goodluck ok..kotlah rezeki awak kali ni~

ir yien 9897 said...

aminn..insyallah.... :)