Tuesday, September 6, 2011

DOSA !!

Wah dah lama sangat2 yien tak update entri, kerana sebab2 tertentu...
  • Sebab Mood  Raya yang Berleluasa
  • Sebab Demam yang bermanja di tubuh Badan
  • Sebab kecewa Asyraf Muslim dah khawin .. =(
Sebut Tentang Dosa, baca dalam Status FB kawan yien ...

Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..”

Bunyi macam senang ? nah ni erti sebenar dia :

“Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”

jawapan lelaki : takot aku nak kawin...!!!!!

jawapan wanita : "Untung nyer jadi isteri =) "

Demam dan Dosa..Sudah seminggu yien nyer demam bermanja
dalam tubuh badan yien


semoga yien tidak membeban kan tanggungan dosa yien kat suami..
"syg suami " hahahaha

Dan jawapan sebenarnya : 
Suami yang memberikan didikan agama dan teguran kepada isteri dan anak-anaknya supaya jangan melakukan perkara-perkara yang dimurkai Allah dan mematuhi segala peraturan Islam, tetapi isteri dan anak-anaknya tetap melakukan perkara dosa juga, maka di sini suami tersebut terlepas dari dosa kecuaiannya, kerana suami tersebut telah menunaikan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga.

maklumat yang lengkap :

http://www.facebook.com/notes/zabid-roslan/dosa-isteri-dan-anak-di-tanggung-oleh-suami-atau-sang-ayah/257321934301121

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

21 comments:

rara pinkmafia said...

hehehehe cr lah org lain.ashraf dh not availble.

SoLy SoLicious said...

wanita yang baik tuk suami yg baik..InsyaAllah :)

Cik Eka said...

yien..nak copy! hehehe...
sebab tu kite kene jage kan....

akak pon demam..huhu

siti kektus said...

dua2 pasti dapat kebaikannya. ;)





bykkan tido. nanti sembuhlah. hihihih ;p

ir yien 9897 said...

rara pinkmafia :

nak ciri3 sebijik macam asyraf lah.. :) huhuhu

Soly :

amin..insyallah :)

ir yien 9897 said...

Cik Eka :

copy lah kak..
mengingat kan pada bakal suami akk :)

ir yien 9897 said...

siti kektus :

insyallah :)
doa kan cepat sembuh yerh :)

si cantik sally said...

haha..betol tu kalo si isteri dedah2 suami la menanggung erkkk..sian kan..untung jugak si isteri tapi bile jadik ibu haha..faham2 sudah..

ir yien 9897 said...

hahaha..
syurga di telapak kaki suami.
hope suami tak garang mcm singga..

jadi lah ibu yang garang..hahahaha

☀ Izzaty Hedry☀ said...

hahaha... yien kejam !...:D

BeloG MTT said...

Hahaha ada ada jer Yien ni kan... Tapi memang betol sakit demam kita boleh menghapuskan dosa dosa kecik.. :)

Besarnya tanggungjawab suami kan..

Zabid9897 said...

Wahai adikku yg comel.... Entry yg menarik dgn niat nak menyedarkan kawan2... TAPI

DOSA SETIAP MANUSIA DITANGGUNG OLEH SANG PEMBUAT DOSA ITU SENDIRI

“Katakanlah: "(Sesudah Aku mentauhidkan Allah dan berserah diri kepadaNya) Patutkah Aku mencari Tuhan selain Allah, padahal Dia lah Tuhan bagi tiap-tiap sesuatu? dan tiadalah (kejahatan) Yang diusahakan oleh tiap-tiap seorang melainkan orang itulah sahaja Yang menanggung dosanya; dan seseorang Yang boleh memikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja); kemudian kepada Tuhan kamulah tempat kamu kembali, lalu ia menerangkan kepada kamu akan apa Yang kamu berselisihan padanya.” (Al-An’am : 164)

lebih jelas kat sini http://www.facebook.com/notes/zabid-roslan/dosa-isteri-dan-anak-di-tanggung-oleh-suami-atau-sang-ayah/257321934301121

Wallahualam

cheqwa said...

hihi..semoga kita mendapat suami yang soleh,and kita buleh jadi isteri yang solehah ^_^

Finaz Jaafar said...

hurmmmm takut baca tu sebenarnya wpn kte akn jd isteri, bukan suami..

ir yien 9897 said...

☀ Izzaty Hedry☀ :
hahaha.. bersyukur dengan rahmat tuhan...

MTT : WELCOME TO MY CLUB,,DEMAM semalaysia :) huhuhu

ir yien 9897 said...

Zabid9897.. :

thankz along perbetul kan.. :)
yien dh wat correction n penerangan di last entry :)

ir yien 9897 said...

cheqwa :

amin... :)

Finaz Jaafar :

yerp bersedia menempuhi zaman kekeluargaan :)

Lea IsNaw! said...

kecewa jugak asraf muslim dh kawen
waaaaa

Wan Pai said...

Seorang lelaki dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita; isterinya, ibunya, anak perempuannya, saudara perempuannya.

Seorang wanita menjadi tanggungjawab 4 orang lelaki; suaminya, ayahnya, anak lelakinya, saudara lelakinya.

:)

chiLleD...!! said...

sayangilah ayah, abang, adik lelaki, saudara lelaki dan suami..=)

Miss Nadya said...

jangan lupa mamam ubat yer my dear...nad pon ada baca status fb tu..:)

new entry :: Spontan Khamis ツ