Tuesday, March 27, 2012

Permainan Generasi Dulu

Berbeza nyer zaman sekarang...dengan zaman kanak2 dulu (:
kanak2 zaman dulu mesti lagi kreatif dari zaman sekarang..

Sekarang budak dah tak aktif seperti dulu...
24 jam duk rumah mengadap Laptop... "social Network"


Permainan Generasi Dulu

Sebelum tunggu masuk kelas,kanak2 dulu mesti akan mereka satu permainan...
Seperti dulu.. yien dengan rakan2 akan bermain

Tergolek,terjatuh,terbaring bila main benda nie.
main lompat2 kat getah... (:

Then bila time rehat pula... masing akan mencari kumpulan untuk bermain batu seremban..

Pengalam yien dengan Batu seremban...

Dulu kat sekolah yien pernah jual batu seremban ni ..5 biji seringgit...
dalam kain batu seremban tu yien akan memasukkan beras "curi beras mak"
atau pun yien letak biji sagu warna merah.."kutip kat belakang sekolah".. :)
kAIN dier yin minta kat mak hasil dari lebihan jahitan baju mak
"mak dulu selalu jahit baju kurung untuk kami"

Kechik2 dah pandai meniaga.. tapi seriesly ramai sangat pelajar order kat yien..
Wah jutawan kanak2 yien dulu... (^_^)
contoh pic batu seremaban "ambil dari pakcik google"

Apabila cikgu tak masuk kelas pula.
Kami akan bermain dengan perlawanan pemadam..

Time nie pun nak cari rezeki lebih...he3x..
Pemadam sapa yang kena himpap,pemadam tu akan menjadi hak milik si pemenang
So sesiapa yang tak kreatif untuk bermain lawan pemadam..jangan lah sesekali main...
Tak pasal2 sekotak pemadam habis di tikam orang lain.. hehehe

Agak2 ada tak jual pemadam macam nie lagi :)

Balik Sekolah sebelum tunggu Bas datang jemput..
Ada dua permainan yien akan main..
Kalau mood yien time tu lemah lembut
yien akan bermain sep-sep tiang... "permainan wanita jerk"

If mood yien agak kekasaran...
yien akan main Pepsi Cola... pijak-pijak kaki orang lain..
hehehee.. "habis kotor kasut sekolah kalau main permainan nie "

Lagu dier macam nie
Pepsi Cola, Aiskrim Soda !@$@#$#%$^ "lupa lak lagu dier" hehehe

Mood : Rindu permainan generasi muda

Kalau zaman sekarang..
Mesti tak lengkang dengan Handphone kat tangan
atau laptop tidak beralih dari riba.....



Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

4 comments:

Noor said...

paling suka main pepsi cola,bleh pijak kaki kat budak yg kita geram..
lagu dia mcm ni..
Pepsi cola,do u like ice-cream soda? I like no.1..yes or no?hahah..budak la ni x aktif..tu pasal muda2 lg dah xlarat..

ir yien 9897 said...

hahahaha

owh mcm tu yerk lagu dier...
dah tua lupa lakk lagu nyer :)

diera_nadiera ulalaaa~ said...

diera suka men sorok2 =)

diera singgah sini. nanti singgah belog diera pulak tau. =) diera baru lagi. http://dieranadieraulalaaa.blogspot.com/ dira follow sekali. follow me back ok? =) terima kaseh

ir yien 9897 said...

diera :

hehehe.. men sorok2 nnti kena sorok ngn benda lain lk,,hehe

ok bls singgh :)