Thursday, April 19, 2012

20 Amalan Murah rezeki

Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat.

1.  Menyempatkan diri beribadah
   
2.  Memperbanyak istighfar
  
3.  Tinggalkan perbuatan dosa
   
4.  Sentiasa ingat Allah
  
5.  Berbakti dan mendoakan ibu bapa
 
6.  Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
   
7.  Tunaikan hajat orang lain
  
8.  Banyak berselawat

9.  Buat kebajikan banyak-banyak

10. Berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah)

11.  Menjalin silaturrahim

12.  Melazimi kekal berwuduk

13.  Bersedekah

14. Melazimi solat malam (tahajud)

15. Melazimi solat Dhuha

16. Bersyukur kepada Allah

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

18. Berdoa

19. Berikhtiar sehabisnya

20. Bertawakal

P/S : Alhamdulillah wasyukurillah
               Bersyukur pada Mu Ya Allah (:

  
  
Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

11 comments:

SAYA BUKAN SAMDOL said...

insyallah, rezeki Allah ada dimana-mana sahaja. kita kena usaha utk dapatkannya

ir yien 9897 said...

insyallah..ceuma jangan berhenti berdoa kepada allah s.w.t :)

Sopida Ida said...

assalamualaikum :)
ilmu baru...info baru bg ida
^__^

ir yien 9897 said...

sopida ida :

waalaikumusalam.sama2 kita
kongsi kan :)

ejulz said...

makaseh yien.. info ni berguna sgt2.. :)

ir yien 9897 said...

ejulz :

welcome..semoga kita mengikut segala
amalan tersebut :)

DekNie said...

terima kasih
jom kawan2 kita buat n grab ape yg termampu... xdapat buat semua, jangan tinggal semua..

mintak share yer...

thanks..

Sherwieyna Muzzawer said...

Salam kenal. I dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;)

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

ir yien 9897 said...

DekNie :

bagsu lah..
atleast ada terdetik untuk melakukan nyer.. isnyallah murah rezeki :)

ir yien 9897 said...

Sherwieyna Muzzawer:

thankz yerh.. :)