Monday, August 15, 2011

Tips Nak Khawin Awal

Sebenarnya ada baik-buruknya. Apa yang pasti, kebaikkannya ialah tidak lain dan tidak bukan, ia boleh mengelak daripada berlaku fitnah serta dapat menjaga kehormatan diri anda dan pasangan. Ya lah kan, ketika bercinta di usia muda-muda ni, ‘darah muda’ memang sedang bergelojak membuak-buak. Betul tak?


  • TIPS 1: Si suami perlulah mempunyai kerjaya atau pendapatan tetap. Ini merupakan perkara paling utama. Sekurang-kurangnya si suami harus lah mampu menanggung majoriti keseluruhan kos sara hidup anda berdua. Kalau anda berkerja sendiri tidak makan gaji pun, pastikan pendapatan hasil daripada perniagaan anda adalah stabil untuk beberapa bulan.
  • TIPS 2: Mempunyai wang simpanan yang cukup sebelum melangsungkan perkahwinan. Mengikut nasihat pakar kewangan, anda haruslah mempunyai sekurang-kurangnya 3 bulan simpanan wang perbelanjaan harian anda di mana-mana akaun simpanan.
  • TIPS 3: Mind-setting yang telah bersedia 100% untuk memikul bebanan tanggungjawab sebagai seorang suami dan isteri. Seterusnya sebagai ibubapa kepada anak yang bakal dilahirkan.
  • TIPS 4: Berfikiran matang dalam membuat keputusan serta  ketika menyelesaikan apa juga masalah yang akan melanda di dalam rumahtangga anda. Sentiasa berfikiran jauh sebelum membuat sesuatu keputusan.
  • TIPS 5: Telah mendapat restu ibubapa. Perkara ini tidak kurang pentingnya juga kerana anda haruslah mampu meyakinkan mereka kerana anda ingin berkahwin di usia muda berbanding rakan-rakan seusia anda yang sibuk menumpukan pada kerjaya atau menimba ilmu.
  • TIPS 6: Boleh bertolak ansur sesama pasangan anda dan tidak hanya mementingkan diri anda seorang sahaja. Jangan mudah melenting jika berlaku sesuatu konflik dalam rumahtangga anda.
  • TIPS 7: Sentiasa bersangka baik terhadap pasangan anda setelah berkahwin nanti. Anda dan pasangan anda masih muda ketika berkahwin. Jadi ada risiko untuk berlaku cemburu buta akibat pasangan anda mungkin diminati oleh orang lain. Iyelah, masing-masing masih cantik dan hensem-hensem kan.

Hasil dari Kursus perkhawinan

p/s : Doa kan yien khawin awal yerh..,eh doa kan yien khawin tahun
depan dengan org yg beriman yerh

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

34 comments:

kaizen said...

ade member sebaya sy yg dah kawen pon tp still belajar n 100% bergantung pada family...

~syue syada~ said...

nak kawen awal !!! hahaha

yien tolong doakn gak eh.. ;)

ir yien 9897 said...

kaizen :

wah untung lah mak ayah support :)
kalau parent yien support, lps spm juga yien dh khawin..hahaha

ir yien 9897 said...

syue :

meh kita doa sama yerh..
khawin awal best..huhu :)

NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! said...

baju mlayu aku mane???

waeda alias said...

bgus tips ni... nak cube. muahahaha

mOoN said...

dulu penah berangan nak kawin awal even tau ma & pa x bagi...kekekeke...

but akhirnya kawin umo 25 gak.. :fuh

bibi bibo said...

haha , terbaekkkkk .

nk kawen , calon sorang pon tade :(

YanaMIB said...

eja kahwin, k.a.h.w.i.n ke khawin?? =)

cheqwa said...

restu ibu bapa tu yang penting kan ^_^ ehem ehem, sape tuuuu??? :P

MerLe said...

tip yg menarik..hehe..yg penting msti sm2 faham hak dan tangungjwb msing2..

SHAFIQ HASHIM said...

Kalau Jodoh Xkemana..

aiman said...

nice tips.. elok kawin awal..

ir yien 9897 said...

YanaMIB :

KHAWIN kot..
entah.. search google translate..hehehe

ir yien 9897 said...

cheqwa :

abaikan pic tu..
pic tu sekadar hiasan..
"cover line" :)

bunga said...

bunga dah tua dah...hehehe..tapi bagus tip ni..

ejulz said...

Bab2 kewangan ni yg payah ckit ni.. heHe

Isteri Encek Bard said...

akak doakan mudah-mudahna cepat yien nek pelamin... yien bonus da masuk biler nak banjer akak nie

BeloG MTT said...

Insya'allah,aminnn :)

chiLleD...!! said...

xleh kawen awal..mak dh tetapkan 2thun lgi..huu

ir yien 9897 said...

bunga : jodoh tak kemana :)

ejulz : kene ada toleransi dengan pasangan lah kan.. :)

ir yien 9897 said...

Isteri Encek Bard :
Thankz akak... insyallah kalau jumpa yien belanja.. roti canai..hehehe

ir yien 9897 said...

BeloG MTT : Thankz sayunkk.. :)

chiLleD...!! :

lagi dua tahun..boleh tahan tak lama lagi tue :)

Yaya Ezmeyra @ Ayien said...

waaaaa... nak kawen awal jugak.. hehe :D

Siti Suriani said...

nak kawen awal jugak!! hehehe tapi jodoh tak smpai lagi la.. :p

aLyA_syGS said...

wahhh... nice tips... lepas bace ni,trasa nak kawin pulak.. adesss

Abang Stalker said...

wah..sume2 abg ada. :D da bole kwin la ni.hahaha..tp masih ada lg sbnrnya yg x ckup.cuma x de dlm senarai atas ni. :)

Luqeem™ said...

bulan depan xle? hehe..


* anda msuk dlm bloglist..hee

Far8 budak baik said...

nak kawen je keje kau kn..
hahahahaha..pehhh ini kursus
kawen kali ke berapa haaa??
ahahahaha =p

ir yien 9897 said...

aLyA_syGS :

ok..selamat mencuba dan selamat engantin baru :)

ir yien 9897 said...

Abang Stalker :

wah abg dah bukan dlm kategori nie..ini untuk org muda jerk..hahaha :)

Luqeem : TQ yerh :)

kaizen said...

dorg kawen tu sbnrnyer nk elak maksiat... dorg x tggl serumah pon...

=naBieLa sHahRin= said...

wahh!!!syoknye...
kite nk kawin awl jg..
tp cik abg xckup duit plak..
tp ade cik abg lg sorg plak dtg...
mak die yg nk suh knl sgt..
keje da ok sgt...tua 3 taun dr kite..
mcm mane eh???
nk pilih yg mane 1...
mntk pndgn sket..

=naBieLa sHahRin= said...

wahh!!!syoknye...
kite nk kawin awl jg..
tp cik abg xckup duit plak..
tp ade cik abg lg sorg plak dtg...
mak die yg nk suh knl sgt..
keje da ok sgt...tua 3 taun dr kite..
mcm mane eh???
nk pilih yg mane 1...
mntk pndgn sket..