Tuesday, June 21, 2011

Orang Tua-Tua Cakap !!!!

Orang Tua-Tua Cakap VS Yien Muda-Muda Cakap

Sapa-sapa yang tua-tua baca entry yien nie, sorry yerk
Haish si tua, Kategori yang di isytihar

Iaitu setua bangka yang tahun 80an keatas
(ok agak kasar di sini)  =)
Jangan terasa kalau tahu diri tu tak tua, hahaha

hah!yang baca entry2 blog nie mesti muda2 kan
Lebih kurang 56 tahun ker.. Muda kan2.. =)

Orang Tua-Tua Cakap !!!

1st :  Jangan Makan Leher Ayam, Nanti bersanding kepala teleng
 

If teleng kerana manja..takpa kan
Makan leher ayam sedap lah... =)

2st :  Jangan nyanyi kat dapur, Nanti Khawin dengan Orang Tua

If dapat laki tua yang agak-agak henserm
Masyuk dan Romantik mcm nie,
yien nak nyanyi hari-hari lah kat dapur..hehehe

3st :  Jangan Duduk Kat tangga,  
         Nanti Takda sapa-sapa nak khawin ngn kita

Alar kat kawasan rumah semua dah penuh dengan tetamu, 
hormat tetamu duduk lah kat Tangga
Kalau takda sapa-sapa nak khawin , 
yien paksa dia khawin juga, peduli apa..hahahha


4st : Bila makan, pinggan tak boleh diletak atas riba,  
       Nanti suami diambil orang.

yien pun tak suka makan macam nie, so no comment :)


5st : Dilarang makan berubah tempat ,Nanti berkahwin ramai.

Yien sangat suka buat macam ni, hahaha
sebab yien kepoh, suka makan dengan kawan ramai2
pastu yien membebel kat sekeliling
Hah kahwin ramai.. hahahahah "NAK" just joke

6st : Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan,
        dikhuatiri Nanti akan merampas suami orang.

Wau bab-bab merampas nie,
ish tak kuasa akk.. heheheh

7st : AWAS jangan bagi hadiah kat 
         kekasih kita benda yang berjahit,
         Nanti kita tak kekal lama dengan kekasih kita
         (ini yien tak tahu sapa cakap,maybe orang muda
macam yien ni kot yang cakap,)
        Tapi ramai juga kawan-kawan yien betul-betul terkena
        Actly yien pun dah terkena =((

Yerlah Mulut orang cakap itu kan Doa..
Ompat puloh Ompat (44) orang bercakap
termakbul lah kata-kata dari mulut manusia tu
Udah jangan nak ngomong bukan-bukan
lagi yerh orang-orang TUa dan Muda =)

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

22 comments:

farahin nasir said...

selalu bg bnde2 yang berjahit nie, ada la yg kebetulannyer.. tapi tak penah serik nak bagi sebb rasenyer yg da belaku dulu hnya kebetulan jer..

CERITERA KISAH

ir yien 9897 said...

farahin : tue lah tapi yien baru first time nak bagi hadiah yg berbenang ni, tk lama kemudian clash.
malang tak berbau..hahahah

Qaseh dalia adelia said...

hihi biasa org tua ckp camtu sbb xmo bg kite uwat

el-janna said...

yang last sekali entah la badi kot. dah orang selalu dok cakap je. jadik betul la.. tapi still xpercaye dan bagi je BF baju.ngahhah

Ujang9897 said...

nk copy paste la entri ni..hee

ir yien 9897 said...

Qaseh dalia : sebab depa jeles 2..hahaha

el-janna : hahahha menerima cabaran yerk.. bagus2 :)

ir yien 9897 said...

ujang9897 : haip..copy n paste lah then link kan si muda bijak bisana yang punya ciptaan :) hahahah

isyam mirah said...

ni org mude ckp..
adik mirah ckp. klu nyanyi kt dpor smbil nari3, nnt kwin laki tua bjanggut..hahahaha

ir yien 9897 said...

hahaha kita shve janggut diar..hahahaha

~syue~ said...

hahaha.. betoi2..

tp part leher ayam tu, syada x sukak..errr. =.='

yg last tu kira sama lah kan dgn "hadiah berkain "? bf sy marah kalo nk bg benda yg mcm tu kat dia ok.bole smpai gadoh sbb takut sgt. ^^

nak pecaya or x, tp dah ramai sgt yg penah kena.. member pon sama.so juz elakkan, dan save bajet la jugak kn. :)

izyan yasmin said...

ohho . ptua dulu2 . i like :D

M Fizan said...

sebenarnya orang tua2 cakap tu ada sebab di sebaliknya...bukan tersurat tapi tersirat..:)

Shawn Razaleigh said...

orang tua2 kata jangan kentut dalam lift.


tak cayo gua, dulu2 mano do lif ye idak?



nice entry :)

Shawn Razaleigh said...

orang tua2 kata jangan kentut dalam lift.


tak cayo gua, dulu2 mano do lif ye idak?



nice entry :)

Adzriel @ Liza AB said...

hhaaa... dengor cakap oghang tua. ... yien.. no hp kak liza ada kat blog 1 lagi... adzrien shoppe. sms ekk

Cik Eka said...

ehe..makan leher ayam msti teleng kan yin..hehehe

yin,tq sebab letak blog akak..hehehe...

patut trafic banyak dr yin...

WaNi^^ said...

orng tua tua mmg sllu ckp mcm tu , tpi , kdng2 best jgax , haha

http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/wordless-wednesday-3.html

fiq. said...

kadang2 cakap orang2 tua ni boleh dtgkan syirik, mcm lempar baju pengantin kat bumbung untuk elak hujan pada hari perkahwinan, kalau terlalu percaya boleh murtad taw, bahaya..
(^.^)

adib syazwan said...

yang no 7 tu macam betul sbb bese kene~

ir yien 9897 said...

~syue~ : leher ayam sedap,tang tulang tu lah ada manis nye,... :)

izyan yasmin : jgn like sngta..heheheh

M Fizan : yerp tersirat n amik ikhtibar

ir yien 9897 said...

Shawn Razaleigh : hahaha itu olang muda yang berkata :)

Adzriel @ Liza AB : kak liza,tok seh dengar..heheheh :p ok akk

Cik Eka : hehe berminat :)

asiah Fly said...

salam yien..sje nk tinggl comment byk sket lehkan

1st..leher ayam tu mmg tak nafikn..bab cm dh kne je bahane tu bile nk amik gamba..hihi

2nd..nyanyi kat dpur..bg sye la..sye tak anggap bkl suami org tua..tp sye anggap 'matang'..bkn tua ganyut maksudnye..n rse cm t'kne gak dpt yg sebaya tp pkiran die matang sgt..-_-

no.7 tu tak rsenye, kebetulan je kot..bab couple2 sye sblom ni xnph bg pape..tp kjp je dh clash..tp tunang sye skang, bru sebulan kwn dh bg bju la n byk lg la..n alhamdulillah dh 5thun kwn n dh nk kwin pon..byk2 kn doa je.. ^_^