Thursday, July 21, 2011

Akaun Facebook Kita Selepas Kita Mati !!!

mari kita renung-renungkan bersama...
fikir-fikirkan bersama...
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password,
hanya kita yang boleh access..

dan...

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?...
mungkin ada yang akan ucapkan takziah...
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu...

tetapi...

sedarkah kita,
gambar-gambar kita...
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?...
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna...
macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok...
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada...
saham dosa terus meningkat...

macam mana?...
pernah terfikir tak?...
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?...
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?...
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?...

yang lelaki pula...
Dengan aurat yang terbuka...
berseluar pendek, menampakkan lutut...
menayangkan dada, menonjolkan pusat...

ada pula gambar bersama kekasih...
bukan muhrim, berpeluk erat, melagakan pipi...
ada pula yg hingga sanggup menayangkan...
gambar bibir bertemu pipi... bibir bertemu bibir...
menunjukkan pada semua betapa intimnya hubungan cinta mereka...
yg disaksikan oleh ramai org seluruh dunia...

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita
dengan gambar-gambar yang cantik, tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat,
tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslim
jagalah jua maruah diri sebagai seorang muslimah
mati itu pasti...persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini

~amin~ renung-renungkan da selamat beramal

copy dari  FB =))

Terima K♥sih Melih♥t dan Memb♥c♥ Blog ir yien

23 comments:

BeloG MTT said...

Sekarang ni gambar fb dah pon MTT private kan.. :)

Kadang kadang tu bila fikirkan balik apelah akan jadi kan? Jadi pengubat rindu ker? Atau jadi bahan persenda ker? MTT ada tulis segala jenis password MTT dalam satu buku dan dah di wasiatkan..Hehe :)

♥ Cik Emma ♥ said...

ya betul semua tu..hmm..tak dapat bayangkan hidup di alam sana nnti...

mizzkechique said...

trm ksh share..

tp dh siap2 wasiatkn password semua emel n fb kt seseorang if jd apa2 kelak..

Ieka Luvika said...

saye pun da wasiatkan semua password...takutlah..

ir yien 9897 said...

wah masing2 dah berwasiat kan password kat seseorang..

bg lah wasiat korang tu kat yien :)

diyan said...

nk share gak .mintak halal eh :')

azrijohan said...

betul tu,...
teruskan entri macam ni:)

Fyqa said...

:)

Pyka Rahmat said...

hm :/

ezzu said...

private kn jer lh gmbr2 tu...

kalu nk suruh jdi pengubat rindu letak jer gmbr2 yg menutupi aurat..

▪littleimie▪ said...

yes u r rite.. renungkan bersama =)

Afikah Aziz said...

alhamdulillah xpnh letak gmbr kt fb hehe,gmbr adik2 je ade,tu pun adik umo 6 tahun hihihi

UyaRayza said...

nice one yien..btul2..setuju

Mohammed Faizal said...

bahaya kot....tak boleh letak yang bukan-bukan kat fb

fifianggun said...

fifi dah deactivated fb,hurm,,,,terlajak perahu boleh diundur,,terlajak upload gambar,,,

yahaya said...

setuju sangat dengan artikel ini....

Si Pengembara said...

muhasabah diri.. tQ for infoo =)

Adzrien Shoppe said...

anak kak liza tau password kak liza. pesan kat dia blog semua je. adik akak pun tau..hubby tak tau. cuma takut depa lupa. jadi lebih baik kita private gambar awal2 kan.

bunga said...

:)..betul..suka entri ni..

bunga pun selapas sedar dah delete semua..hehee..

ir yien 9897 said...

bagus n tahniah atas keesedaran anda semua..huhu :)

ibnuismail said...

^_^

SoLy SoLicious said...

same spt belog jugak kn..hmm.... so, xyah ler pamir gmbr bnyk2 yg terlalu menonjol~

Abang Stalker said...

wlupn x pic yg seksi dan seksa.abg ttp private pic kt fb.sbb gf majuk klu duk tyg2 mke. :D